فهرست مطالب

فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم نظری، وازگن میناسیان*، سیلوا هوسپیان صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    چاقی و به ویژه چاقی نواحی مرکزی بدن به عوامل خطرزا در بیماری های قلبی-عروقی همچون فشار خون و هایپرلیپیدمی وابسته است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه فشار خون با سطوح سرمی سالوسین بتا، پروتیین شبه آنژیوپویتین نوع3، نیمرخ لیپیدی و شاخص های آنتروپومتریک در پی هشت هفته تمرینات تناوبی با شدت های متفاوت در زنان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 30 زن غیرفعال در سه گروه ده نفری به شکل هدفمند تقسیم شدند: گروه کنترل (میانگین سنی 7/28 سال kg/m2, 29/3± 42/30=شاخص توده بدنی)؛ گروه تمرین تناوبی با شدت متوسط (میانگین سنی 2/30 سال kg/m2, 75/3±19/31=شاخص توده بدنی) و گروه تمرین تناوبی با شدت زیاد (میانگین سنی 9/28 سال kg/m2, 83/3 ±17/30=شاخص توده بدنی). آزمودنی های گروه های تمرینی، به مدت هشت هفته در تمرینات تناوبی رکاب زدن با شدت های متفاوت شرکت داشتند. نمونه گیری 48 ساعت پیش از اولین جلسه تمرینی برای اندازه گیری مقادیر اولیه و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین به منظور اندازه گیری تغییرات صورت گرفت و با روش الایزا مقادیر سرمی سالوسین بتا و  پروتیین شبه آنژیوپویتین نوع3 تعیین شد. از آزمون های تحلیل واریانس عاملی و ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی داده استفاده شد. 

    نتایج

    یافته های همبستگی بین متغیرها نشان دهنده وجود همبستگی مثبت و معناداری میان فشار خون و پروتیین شبه آنژیوپویتین نوع3، دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن، سالوسین بتا و همبستگی وارونه و معناداری میان فشار خون و لیپوپروتیین های با چگالی بالا  بود. پس از  هشت هفته تمرین تناوبی، نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس عاملی حاکی از کاهش معنادار سطوح پروتیین شبه آنژیوپویتین نوع3، سالوسین بتا، تری گلیسیرید، وزن، دور کمر، نسبت دور کمر به قد، شاخص توده بدنی، فشار خون سیستولی و افزایش معنادار سطوح لیپوپروتیین های پرچگال در گروه های تمرینی است، اما در سطوح سرمی لیپوپروتیین های کم چگال و مقادیر مربوط به فشار خون دیاستولی و نسبت دور کمر به دور باسن تغییر معناداری متعاقب مداخلات تمرینی مشاهده نشد. 

    نتیجه گیری

    انجام تمرینات تناوبی  که از شدت کافی برخوردار باشند، با بهبود ترکیب بدنی و کاهش برخی پروتیین های سرمی مرتبط با فشار خون می تواند در بهبود سطح سلامت افراد موثر باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، پروتئین شبه آنژیوپویتین نوع 3، سالوسین بتا، چاقی
  • آیلین جعفرزاده، نجمه رضائیان* صفحات 11-19
    زمینه و هدف

    RNA گیرنده استروییدی (SRA) از جمله RNAهای طویل کدگذاری نشده است که در هموستاز گلوکز و مقاومت به انسولین نقشی دو گانه دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر شش هفته تمرینات تناوبی شدید بر سطوح RNA گیرنده استروییدی بافت چربی و شاخص مقاومت به انسولین در رت های دیابتی شده با رژیم غذایی پرچرب و تزریق استرپتوزوتوسین بود.

    مواد و روش ها

    20 سر رت نر نژاد ویستار (10-12 هفته و با وزن 300-200 گرم) انتخاب شدند و دیابت نوع دو به دنبال شش هفته رژیم غذایی پرچرب و سپس تزریق استرپتوزوتوسین القا گردید. آن گاه، رت های چاق دیابتی شده به شیوه تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. رت های دیابتی در گروه تجربی در شش هفته تمرینات تناوبی شدید دویدن روی تردمیل با تکرارهای 40 ثانیه ای در سرعت 35-25 متر بر دقیقه با 2 دقیقه استراحت فعال بین هر تکرار شامل دویدن در سرعت 10 متر در دقیقه)، 30 دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته شرکت کردند. همه رت ها 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی تشریح شده و سطوح SRA یافت چربی، سطوح سرمی انسولین و گلوکز ناشتای خون با استفاده از روش آزمایشگاهی مناسب مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و زوجی و آزمون همبستگی پیرسون در سطح معنی داری کمتر از 05/0 انجام شد.

    نتایج

    اجرای شش هفته تمرینات تناوبی شدید ضمن کاهش معنی دار RNA گیرنده استروییدی بافت چربی (001/0=P)، با کاهش معنی دار در سطوح سرمی انسولین (000/0=P)، گلوکز ناشتای خون (000/0=P)، شاخص مقاومت به انسولین (000/0=P) و وزن بدن (028/0=P) در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل همراه بود. علاوه بر این، اجرای شش هفته تمرینات تناوبی شدید در گروه تجربی با کاهش معنی دار وزن بدن در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون همراه بود (000/0=P). با این همه، بنابر نتایج آزمون همبستگی پیرسون ارتباطی معنی دار بین تغییرات سطوح RNA گیرنده استروییدی بافت چربی پس از شش هفته تمرینات تناوبی شدید با تغییرات هیچکدام از شاخص های مورد بررسی مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    چنین به نظر می رسد اجرای شش هفته تمرینات تناوبی شدید ضمن کاهش سطوح RNA گیرنده استروییدی در بهبود ترکیب بدن و مقاومت به انسولین نقش دارد. از آنجا که مطالعات بر وجود ارتباط مستقیم بین بیان ژنی RNA گیرنده استروییدی بافت چربی با شاخص های تن سنجی و متابولیکی هم چون شاخص توده بدنی، درصد چربی بدن، انسولین سرم و مقاومت به انسولین اذعان دارند، و الگوی بیان ژنی RNA گیرنده استروییدی در بافت چربی عمدتا با شاخص های ایمنی هم خوانی دارد که ذاتا پیش برنده التهاب هستند؛ جهت درک بهتر سازوکار درگیر انجام مطالعات بیشتر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فعال کننده RNA گیرنده استروئیدی (SRA)، تمرینات تناوبی شدید، دیابت، مقاومت به انسولین، چاقی
  • رضا کمیجانی، مجید جلیلی، فرزاد ناظم* صفحات 20-30
    زمینه و هدف

    ضربان قلب بیشینه یک شاخص فیزیولوژیکی به منظور کنترل شدت فعالیت بدنی در حوزه ورزش و توانبخشی ورزشی به شمار می رود. به دلیل مشکلات اجرایی اندازه گیری ضربان قلب بیشینه در آزمون های ورزشی فزاینده، این شاخص فیزیولوژیکی به وسیله معادلات رگرسیونی برآورد می شود. اغلب منابع علمی از دو معادله فاکس (سن - 220) و تاناکا (سن 7/0 -208) به منظور برآورد ضربان قلب بیشینه استفاده کرده اند که بر پایه داده های حاصل از جمعیت بزرگسال طراحی شده اند. بنابراین ممکن است این دو معادله در جمعیت کودک و نوجوان از دقت زیادی برخوردار نباشد. هدف این پژوهش اعتبارسنجی معادلات فاکس و تاناکا در برآورد ضربان قلب بیشینه پسران کودک و نوجوان است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر ضربان قلب بیشینه در آزمون درمانده ساز بروس تعدیل شده بر روی نوار گردان مجهز به دستگاه تحلیل گازهای تنفسی به روش مستقیم در 349 پسر 8 تا 18 ساله سالم اندازه گیری شد. در ادامه ضربان قلب بیشینه با استفاده از معادلات فاکس و تاناکا برآورد شد. به منظور اعتبارسنجی معادلات فاکس و تاناکا در مجموع آزمودنی و نیز آزمودنی های کودک و نوجوان، ضربان قلب بیشینه اندازه گیری شده و برآوردشده با همدیگر مقایسه شدند. برای این کار از همبستگی پیرسون، تی همبسته و توافق بلاند آلتمن استفاده شد.

    نتایج

    با افزایش سن آزمودنی ها تغییر چشمگیری در ضربان قلب بیشینه پسران رخ نداد، به طوری که همبستگی منفی ضعیفی بین سن و ضربان قلب بیشینه دیده شد (05/0>P ،198/0 - =P). همبستگی معناداری بین ضربان قلب بیشینه اندازه گیری شده در روش معیار با معادلات فاکس (198/0=R) و تاناکا (198/0=R) دیده شد (05/0>P). با این همه، تفاوت معناداری بین ضربان قلب بیشینه اندازه گیری شده با ضربان قلب بیشینه برآوردشده فاکس (32/6±23/5= میانگین اختلاف، معادل 7/2 درصد میانگین ضربان قلب بیشینه) و تاناکا (17/6±07/3- = میانگین اختلاف، معادل 44/1- درصد میانگین ضربان قلب بیشینه) دیده شد (05/0>P)، به طوری که معادلات فاکس و تاناکا به ترتیب به بیش تخمینی و کم تخمینی ضربان قلب بیشینه انجامید. همچنین نمودار بلاند-آلتمن حاکی از توافق پایین معادله های ضربان قلب بیشینه فاکس و تاناکا در مقایسه با روش معیار بود. در ادامه، با تقسیم آزمودنی ها به دو رده سنی 8 تا 13 سال و 14 تا 18 سال تغییری در نتایج ایجاد نشد، به طوری که همبستگی معناداری بین ضربان قلب بیشینه معادلات فاکس و تاناکا با روش معیار مشاهده نشد (094/0 - 028/0 =R) (05/0<P). همچنین اختلاف معناداری بین ضربان قلب بیشینه معیار و معادلات فاکس و تاناکا دیده شد (ضربه در دقیقه 26/6 - 55/3 - = میانگین اختلاف) (05/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که در پسران کودک و نوجوان معادلات ضربان قلب فاکس و تاناکا از اعتبار کافی برخوردار نیستند. با این همه، در شرایطی که مجبور به برآورد ضربان قلب بیشینه هستیم، معادله تاناکا از خطای برآورد کمتری برخوردار است. با توجه به نتایج این پژوهش، طراحی معادله بومی به منظور برآورد ضربان قلب بیشینه پسران کودک و نوجوان ایرانی سودمند خواهد بود.

    کلیدواژگان: ضربان قلب بیشینه، کنترل شدت تمرین، کودکان و نوجوانان، معادلات ضربان قلب بیشینه
  • داور رضایی منش* صفحات 31-40
    زمینه و هدف

    آیریزین یک هورمون تحریک شده در اثر فعالیت ورزشی است که بر بافت چربی سفید و بافت چربی قهوه ای اثرگذار است. بر پایه تحقیقات انجام گرفته فعالیت بدنی ضمن افزایش بیان پروتیین هایی مانند فولیستاتین با افزایش مصرف انرژی سبب کاهش وزن می شود و از این طریق بر شاخص مقاومت بر انسولین تاثیر دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی پاسخ سطوح پلاسمایی آیریزین، فولیستاتین و شاخص مقاومت انسولینی به دو نوع تمرین تناوبی با شدت بالا در مردان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    33 مرد دارای اضافه وزن (میانگین سنی 11/2±9/22 سال، وزن 1/6±45/82 کیلوگرم، شاخص توده بدنی 22/1±7/26 کیلوگرم بر متر مربع) که توانایی شرکت منظم در فعالیت های بدنی را داشتند، داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی ساده به سه گروه تمرین تناوبی شدید 30 ثانیه (HIIT-30)، تمرین تناوبی شدید 60 ثانیه (HIIT-60) و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه اجرا شد. برنامه گروه HIIT-30 شامل هشت وهله 30 ثانیه ای دویدن با شدت 80 تا 90 درصد ضربان قلب بیشینه با استراحت دودقیقه ای در چهار هفته اول، 10 وهله در هفته پنجم و ششم و 12 وهله در هفته های هفتم و هشتم بود. برنامه تمرین گروه HIIT-60 شامل چهار وهله 60 ثانیه ای دویدن با شدت 80 تا 90 درصد ضربان بیشینه با استراحت چهاردقیقه ای در چهار هفته اول بود. به منظور رعایت اصل اضافه بار در هفته های پنجم و ششم یک وهله و در هفته های هفتم و هشتم یک وهله دیگر اضافه شد. در مدت اجرای پژوهش، گروه کنترل برنامه ورزشی منظمی نداشتند. نمونه های خونی برای اندازه گیری آیریزین، فولیستاتین به روش الایزا و تعیین شاخص مقاومت به انسولین گرفته شدند. برای مقایسه میانگین شاخص ها از تحلیل واریانس یکطرفه و تی زوجی در سطح 05/0P≤ استفاده شد.

    نتایج

    ارزیابی درون گروهی داده ها نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون گروه تمرینات HIIT-30 و گروه تمرینات HIIT-60 در متغیرهای آیریزین و فولیستاتین، تفاوت معناداری وجود دارد (05/0P<). تحلیل واریانس یکطرفه نشان داد که تمرینات HIIT-30 و HIIT-60 به افزایش معنادار در مقادیر آیریزین (05/0P<) و فولیستاتین (05/0P<) و کاهش معنادار شاخص مقاومت به انسولین (05/0P<) منجر شد. مقایسه تغییرات بین گروهی نشان داد که بین گروه تمرینات HIIT-30 و گروه تمرینات HIIT-60 از نظر تاثیر بر متغیرهای پژوهش، تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بر پایه نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که دو شیوه تمرین تناوبی شدید 30 و 60 ثانیه ای می تواند از راه افزایش سطوح آیریزین و فولیستاتین ضمن کاهش اضافه وزن و درمان چاقی سبب بهبود شاخص مقاومت به انسولین در مردان دارای اضافه وزن شود.

    کلیدواژگان: آیریزین، اضافه وزن، تمرین تناوبی شدید، فولیستاتین، مقاومت به انسولین
  • زهرا جلیلی، حمید معرفتی*، اصغر کاظم زاده، امیرحسین حقیقی صفحات 41-51
    زمینه و هدف

    کووید-19 یک بیماری عفونی با قدرت واگیری بسیار زیاد می باشد که مدیریت و کنترل آن همچنان یک چالش برای دستگاه های بهداشتی جامعه به شمار می رود. عفونت های شدید تنفسی با پیامدهای بسیار گسترده از جمله هایپوکسی، لنفوپنی، تنگی نفس و آسیب حاد قلبی از جمله تظاهرات این بیماری است. خستگی، کاهش عملکرد ریوی و مشکلات روان شناختی از جمله افسردگی، استرس، کاهش کیفیت زندگی و اختلال حرکتی از مشکلات ماندگار پساحاد بهبودیافتگان ویروس کروناست. به دلیل جدید بودن ویروس کرونا یافته های یکپارچه فراوانی بر پایه تاثیرگذاری تمرینات توانبخشی بر بهبود وضعیت بدنی، عملکرد ریوی و ذهنی بیماران پساکرونایی در دست نیست. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر یک دوره تمرینات توانبخشی ریوی بر عملکرد ریوی، اکسیژن شریانی، استرس، افسردگی و کیفیت زندگی بیماران پساکرونایی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر، 42 بیمار (22 مرد و 20 زن) با شدت های متوسط تا شدید پیامدهای بیماری کووید 19 در رده سنی 45-70 سال، به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. برنامه گروه مداخله شامل گروه تمرین به مدت هشت هفته تمرینات هوازی، ذهنی و تنفسی (سه روز در هفته هر جلسه 80 دقیقه) تحت نظارت و مانیتورینگ (پایش) اکسیژن شریانی EKG صورت گرفت. سنجش عملکرد ریوی (PFT) شدت استرس از راه پرسشنامه استاندارد استرس کرونا (CSS-18)، شدت افسردگی از راه پرسشنامه افسردگی بک نسخه دوم و کیفیت زندگی از طریق پرسشنامهSF-36 در آغاز و پایان تمرینات توانبخشی ریوی مورد سنجش قرار گرفت. برای مقایسه دو گروه کنترل و تمرین از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    نتایج

    حمایت اکسیژن بیماران در گروه توانبخشی به شکل شایان توجه و معناداری کاهش یافت (001/0P<). تراز اشباع اکسیژن خون شریانی  SaO2(%)در گروه تمرینات توانبخشی ریوی نسبت به کنترل به شکل معناداری در شرایط استراحت، تمرین و فعالیت بدنی بهبود یافت (001/0P<). همچنین شاخص های عملکرد ریوی (001/0P<)، اکسیژن شریانی (001/0P<) و کیفیت زندگی (001/0P<) به طور معناداری بهبود یافت و میزان استرس (05/0P<) و افسردگی (01/0P<) کاهش معناداری را در مقایسه با گروه کنترل نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به درگیری چندجانبه بیماری کرونا و پیامدهای بی شمار آن و تاثیرات متنوع و فراگیر برنامه بازتوانی ریوی، به نظر می رسد تمرینات توانبخشی ریوی بتواند در روند بهبودی عملکرد و اکسیژن رسانی دستگاه ریوی، همچنین کاهش شدت استرس، افسردگی و کیفیت زندگی و به طور کلی بر توانایی عملکردی و روان شناختی بیماران پس از ابتلا به کرونا موثر و سودمند باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، تمرینات توانبخشی، افسردگی، استرس، شاخص اسپیرومتری
  • محبوبه زعفرانی آرانی، جواد رمضانی*، سعید نقیبی صفحات 55-66
    مقدمه

    دیابت یک بیماری متابولیکی است که با افزایش قندخون و اختلال در هموستاز انرژی در بدن همراه است. بطور کلی، فعالیت بدنی و مکمل های گیاهی حاوی آنتی اکسیدان ها و عوامل ضدالتهابی، از طریق واسطه های بیوشیمیایی نقش بارزی در کنترل و تنظیم هموستاز انرژی در بدن از طریق واسطه های متابولیکی ایفا می کنند. GLUT4 به عنوان ناقل گلوکز و AMPK به عنوان یک مسیر بیولوژیک غیروابسته به انسولین، از جمله این واسطه ها می باشد. هدف این مطالعه، بررسی مداخله ی همزمان تمرین هوازی و مکمل دهی بربرین بر بیان ژن GLUT4 و AMPK در عضله چهارسرران موش های صحرایی نر دیابتی بود.

    روش پژوهش: 

    در این تحقیق تجربی، 35 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار (سن 8 هفته، وزن 32/10±15/242 گرم) از انستیتوپاستور ایران خریداری و به خانه حیوانات واقع در پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی یزد منتقل گردید. موش های صحرایی به صورت تصادفی در پنج گروه هفت تایی، 1.کنترل سالم، 2.کنترل دیابتی، 3.دیابت + بربرین، 4.دیابت + تمرین هوازی، 5.دیابت + تمرین هوازی + بربرین قرار گرفتند. القای دیابت با تزریق تک مرحله ای و داخل صفاقیSTZ (mg/kg60) صورت پذیرفت. قندخون بالاتر از 300 میلی گرم بر دسی لیتر به معنای القای موفقیت آمیز دیابت بود. گروه های تمرین، به مدت شش هفته و با تواتر پنج روز در هفته، با افزایش تدریجی سرعت و زمان بر روی نوارگردان برطبق پروتکل فعالیت کردند. مکمل دهی بربرین با دوز 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ در تمامی روزها و یکساعت قبل از تمرین انجام گرفت. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه ی تمرین، موش های صحرایی توسط تزریق داخل صفاقی داروی کتامین (75 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن) و زایلازین (10 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن) به صورت عمیق بیهوش شده و سپس نمونه برداری از بافت عضله چهارسرران انجام گرفت. جهت بررسی تغییرات بیان نسبی ژن GLUT4 و AMPK از تکنیک RT-PCR استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS توسط آزمون تحلیل واریانس یکراهه و تست تعقیبی توکی در سطح معناداری (05/0P<) بررسی شدند.

    یافته ها

    بیان ژن AMPK و GLUT4 در عضله چهارسر ران گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل سالم کاهش معنی داری داشت (0001/0P=). همچنین نتایج نشان داد، محتوای بیان ژن AMPK و GLUT4 در گروه های (دیابت + تمرین هوازی) و (دیابت + تمرین هوازی + بربرین) نسبت به گروه کنترل دیابتی افزایش معنی دار داشته است (0001/0p=). این افزایش بیان ژن، در گروه (دیابت + تمرین هوازی+بربرین) نسبت به گروه (دیابت + تمرین هوازی) بیشتر بود. همچنین میزان بیان ژن AMPK و GLUT4 در گروه (دیابت + تمرین هوازی+بربرین) نسبت به گروه (دیابت + بربرین)، افزایش معنی داری داشت (005/0P<). در گروه (دیابت + بربرین) نسبت به گروه کنترل دیابتی، علی رغم افزایش بیان ژن این دو متغیر، به لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0P>).

    نتیجه گیری

    مداخله ی همزمان تمرین هوازی و مکمل دهی بربرین دارای اثرات هم افزایی مثبت بر بیان ژن AMPK و GLUT4 در عضله چهارسرران موش های صحرایی دیابتی نوع 1 می باشد و ممکن است باعث بهبود هموستاز انرژی در بدن شود.

    کلیدواژگان: AMPK، GLUT4، بربرین، تمرین هوازی، دیابت
  • سارا فرج نیا، حمید رجبی، ناهید بلادی مقدم، مهران غفاری، رعنا فیاض میلانی* صفحات 67-79
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی یکی از مداخلات امیدوار کننده با تاثیرات مثبت بر کیفیت خواب و عملکرد شناختی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) است. با توسعه برنامه های متنوع ورزشی از جمله برنامه های ترکیبی جسمانی-شناختی، به نظر می رسد این نوع مداخله های ترکیبی تمرینی بتواند اثر بخشی بهتری در بیماران تحلیل دهنده عصبی، مانند بیماری ام اس، داشته باشد. در همین راستا هدف از این پژوهش بررسی کیفیت خواب و هوشیاری روانی حرکتی بیماران ام اس با انجام یک دوره تمرین ترکیبی هوازی-شناختی (برایتونیک) و تمرین متداول هوازی (ایروتونیک) بود.

    مواد و روش ها

    30 بیمار (22 زن و 8 مرد) از نوع عود و بهبود و میزان ناتوانی (EDSS) کمتر از 4، و میانگین سن 36/9± 66/36 سال، میانگین قد 30/6± 5/164 سانتی متر، میانگین وزن 80/9± 43/65 و میانگین شاخص توده بدنی 02/3± 02/24 کیلوگرم بر متر مربع، به صورت تصادفی به 3 گروه 10 نفره تمرین برایتونیک، تمرین ایروتونیک و کنترل بدون تمرین، تقسیم شدند. دو گروه برایتونیک و ایروتونیک، به مدت 10 هفته، (20 جلسه)، و هر هفته دوجلسه، تمرینات ورزشی مربوطه را در منزل و به صورت آنلاین انجام دادند که این فرایند شامل 10 دقیقه گرم کردن، 15 تا 35 دقیقه فعالیت ورزشی و پنج دقیقه سرد کردن، بود. در پیش آزمون و همچنین پس از 10 هفته تمرین آنلاین در منزل (پس آزمون)، آزمون هوشیاری روانی حرکتی (PVT) و کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI)، در بیماران داوطلب مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای بررسی داده-ها از آمار توصیفی (میانگین ± انحراف معیار) استفاده شد. برای بررسی تفاوت بین سه گروه و نیز تفاوت های درون گروهی قبل و بعد از دوره تمرینات، از آزمون تحلیل واریانس تکراری با عامل بین گروهی استفاده شد و سطح معنی داری 05/0≥ Pدر نظر گرفته شد.

    نتایج

    علیرغم مشاهده بهبود نسبی در بیشتر متغیرهای آزمون PVT در گروه برایتونیک نسبت به گروه ایروتونیک و کنترل، ولی این تغییرات معنی دار نبود. همچنین در آزمون PSQI نیز با اینکه بهبود یک نمره ای در کیفیت خواب بیماران گروه برایتونیک و ایروتونیک مشاهده شد ولی تغییرات آن معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد اگرچه تکرار کلمات انگیزشی همراه با حرکات هوازی در یک دوره کوتاه تمرینی، تاثیر معنی داری بر میزان کیفیت خواب و سطوح هوشیاری روانی حرکتی بیماران ام اس ندارد، ولی به دلیل روند رو به بهبود در گروه تمرین برایتونیک، احتمالا برای معنی دار شدن تغییر در این متغیرها نیاز به مدت یا شدت بیشتر فعالیت و یا بررسی دیگر مداخلات میباشد.واژه های کلیدی: ام اس، ایروتونیک، برایتونیک، تکلیف دوگانه، رشد عصبی، بار شناختی

    کلیدواژگان: ام اس، برایتونیک، تکلیف دوگانه، رشد عصبی، بار شناختی
  • سحر عبداللهی، مهرزاد مقدسی*، محمدامین عدالت منش، سارا حجتی صفحات 80-88
    زمینه و هدف

    بیماری پارکینسون، یک اختلال عصبی پیشرونده است که در آن از دست دادن نورون های دوپامین در جسم سیاه و کاهش دوپامین در جسم مخطط باعث طیف وسیعی از علایم حرکتی و غیرحرکتی می شود. فاکتور نروتروفیک مشتق از سلول های گلیال (GDNF) یکی از مهم ترین نروتروفین ها است که از طریق گیرنده تیروزین کیناز Ret اثر ترمیمی خود را بر نورون های دوپامینرژیک در بیماری هایی همچون پارکینسون می گذارد. اثر فعالیت های ورزشی بر بیان ژن این دو پروتیین به درستی مشخص نیست. از این رو، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر یک دوره تمرین شنای تناوبی شدید بر بیان ژن GDNF و Ret در بافت هیپوکامپ موش های صحرایی مبتلا به پارکینسون بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی و بنیادی، تعداد 21 سرموش نر نژاد ویستار 8 تا 10 هفته ای با میانگین وزنی 200 تا 250 گرم از مرکز پرورش حیوانات دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز تهیه و به آزمایشگاه حیوانی این دانشگاه منتقل شدند. 14 سرموش با تزریق 1 میلی گرم رزرپین به ازای هر کیلو وزن بدن و طی 5 روز به بیماری پارکینسون مبتلا گشتند. سپس به طور تصادفی در دو گروه تمرین و بیمار قرار گرفتند. موش های گروه تمرین به مدت 6 هفته در قالب 20 نوبت 30 ثانیه ای با 30 ثانیه استراحت بین هر نوبت شنا کردند. 7 سرموش نیز بدون هر گونه مداخله به عنوان گروه کنترل سالم در نظر گرفته شدند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بیان ژن GDNF و Ret در بافت هیپوکامپ به روش Real Time-PCR اندازه گیری شد. از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 و در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد با القاء بیماری پارکینسون، بیان ژن هیپوکامپی GDNF و Ret در گروه بیمار نسبت به گروه سالم به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (به ترتیب 001/0=p و 03/0=p). با اجرای 6 هفته تمرین شنای تناوبی شدید، بیان ژن GDNF و Ret در گروه تمرین نسبت به گروه بیمار افزایش معنی داری یافت (به ترتیب 009/0=p و 007/0=p)؛ اما تفاوتی در بیان ژن GDNF و Ret بین گروه تمرین و گروه سالم مشاهده نشد (به ترتیب 6/0=p و 9/0=p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی به نظر می رسد تمرینات شنای تناوبی شدید با مشخصات به کار رفته در مطالعه حاضر می تواند با افزایش فاکتور نروتروفین GDNF و سیگنال های پایین دست یعنی Ret در بقاء نورون های دوپامینرژیک در بیماری پارکینسون موثر باشد. البته به دلیل محدودیت اطلاعات، انجام مطالعات بیشتر به خصوص روی نمونه های انسانی نیاز است.

    کلیدواژگان: تمرین شنای تناوبی شدید، بیماری پارکینسون، GDNF، Ret
  • ندا قاسمی، مانیا روزبیانی*، حسین شیروانی صفحات 89-97
    زمینه و هدف

    رگ زایی فیزیولوژیک و هومیوستاز عروق خونی، فرآیند پیچیده ای است که در سطح بالایی به واسطه تعادل بین پروتیین های مثبت مانند عامل شبه فولستاتین-1 (FSTL-1) و منفی مانند ترمبوسپوندین-1 (TSP-1) تنظیم می شود. در حالی که شواهد قابل ملاحظه ای در مورد نقش عوامل مثبت در رگ زایی وجود دارد، ولی با این حال، نقش عوامل منفی در رگ زایی به درستی مشخص نیست. در شرایط فیزیولوژیکی مانند تمرینات مقاومتی به عنوان یکی از روش های تمرینی اثرگذار بر بهبود عملکرد قلبی عروقی، نقش این عوامل به درستی شناخته شده نیست. هدف این پژوهش، بررسی تغییرات ترمبوسپوندین-1 و عامل شبه فولستاتین-1 بافت قلبی به شش هفته تمرینات مقاومتی در موش های نر چاق بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه تجربی، تعداد 20 سر موش نر نژاد ویستار بر اساس همگن سازی وزنی به دو گروه مساوی کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی در یک پروتکل تمرینی شش هفته ای با تواتر سه جلسه تمرین در هفته و هر جلسه شامل یک نوبت 10 تکراری با تناوب استراحتی 90 ثانیه ای، بالارفتن از نردبان تمرینات مقاومتی به ارتفاع یک متر و شیب 85 درجه همراه با وزنه متصل به قاعده دم (با توجه به حداکثر ظرفیت حمل وزنه هر موش) شرکت داده شدند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، مقادیر TSP-1 و FSTL-1 در بافت قلب با استفاده از روش الایزا ارزیابی گردید. به منظور بررسی تغییرات بین گروهی از آزمون t مستقل و در سطح معناداری 05/0>p استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد اجرای شش هفته پروتکل تمرین مقاومتی در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل، باعث افزایش معنادار در مقادیر FSTL-1 (0001/0=p) و کاهش معنادار در مقادیر TSP-1 (01/0=p) می گردد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه مشخص شد مداخله فعالیت ورزشی به مدت شش هفته تمرینات مقاومتی می تواند اثرات مثبتی بر توسعه فرآیند رگ زایی در بافت قلبی به همراه داشته باشد. بر اساس یافته های این مطالعه به نظر می رسد شش هفته تمرین مقاومتی با وجود کاهش معنادار در TSP-1 به عنوان یک عامل بازدارنده در فرآیند رگ زایی و افزایش در مقادیر FSTL-1 به عنوان یک عامل محرک رگ زایی می تواند در بهبود خون رسانی به عضله قلبی آزمودنی های چاق اثرات مثبتی داشته باشد. داده های این تحقیق به نقش تمرینات مقاومتی در تسهیل پیام رسانی درون سلولی از طریق تعدیل در برخی عوامل بازدارنده و عوامل تحریکی در رگ زایی بافت قلب موش های چاق اشاره دارد.

    کلیدواژگان: عامل شبه فولستاتین-1، ترمبوسپوندین-1، چاقی، رگ زایی، تمرین مقاومتی
  • وحید ساری صراف*، جواد وکیلی، سید محمود طباطبایی، اصغر گلی زاده صفحات 98-111
    زمینه و هدف

    بازی شطرنج در شرایط تنگی زمان یکی از چالش های بسیار مهمی است که شطرنج بازان در طول رقابت های مختلف در مراحل پایانی بازی با آن مواجه شده و عملکرد ورزشکاران این رشته را در طول رقابت تحت تاثیر قرار می دهد، از اینرو، پیشنهاد راهکارهای تمرینی مناسب در راستای بهبود عملکرد ورزشکاران این رشته ورزشی و بررسی سازوکارهای بروز مربوطه یک ضرورت به شمار می رود. لذا هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات شطرنج در شرایط تنگی زمان بر شاخص های الکتروانسفالوگرافی و مهارتی در شطرنج بازان است.

    مواد و روش ها

    در یک تحقیق نیمه تجربی از میان شطرنج بازان 22-15 سال در بازه درجه بین المللی (ELO) 1400-2000 که سابقه حداقل 3 سال بازی شطرنج را داشتند، 28 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و در دو گروه 14 نفره شامل گروه تمرین در شرایط تنگی زمان و گروه تمرینات عادی شطرنج قرار گرفتند. در اولین روز مطالعه، وزن، قد، شاخص توده بدنی و شاخص های الکتروانسفالوگرافی آزمودنی ها در حالت استراحت و حین بازی در شرایط تنگی زمان اندازه گیری شد. گروه تمرین شطرنج، 12 هفته تمرینات اختصاصی شطرنج در شرایط تنگی زمان را به صورت 5 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت چهار ساعت در بازه زمانی 4 تا 8 عصر انجام دادند. گروه کنترل در این مدت تمرینات شطرنج عادی خود را داشتند. در هفته ششم و دوازدهم اجرای پروتکل تمرینی، شاخص های الکتروانسفالوگرافی و مهارتی تمام آزمودنی ها برای تعیین توان مطلق امواج تتا، آلفا و نسبت تتا به آلفا ثبت شد. تغییرات شاخص های مورد مطالعه طی مراحل مختلف اندازه گیری با آزمون های تحلیل واریانس 3×2، آزمون تعقیبی بونفرونی و تی مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS22 در سطح معنی داری 05/0 > P بررسی شد.

    نتایج

    پس از تایید همگنی گروه ها در متغیر تحقیق (05/0<P)، پس از شش هفته انجام تمرین با محدودیت زمانی و عادی افزایش معنی داری در شاخص توان مطلق امواج تتا، آلفا، و نسبت تتا به آلفا مشاهده شد (05/0 > P)، اما تفاوت درون گروهی و بین گروهی به لحاظ شاخص های فوق الذکر مشاهده نگردید (05/0<P). با این حال، پس از 12 هفته میزان افزایش موج تتا و نسبت آلفا به تتا در گروه تمرین با محدودیت زمانی به طور معنی داری با گروه تمرین عادی تفاوت داشت (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    تمرینات شطرنج با محدودیت زمانی ممکن است باعث ایجاد تغییرات مثبتی در سطح قشر مغزی از طریق تعدیل فعالیت امواج تتا شود. بنابراین، تمرینات شطرنج با محدودیت زمانی می تواند یک مداخله موثر برای بهبود امواج مغزی و فعالیت الکتریکی قشر مغز و به طور بالقوه ارتقای عملکرد مغزی شطرنج بازان باشد.

    کلیدواژگان: شطرنج، تنگی زمان، تمرینات شطرنج در شرایط تنگی زمان، الکتروانسفالوگرافی، موج تتا
|
  • Maryam Nazari, Vazgen Minasian *, Silva Hovsepian Pages 1-10
    Background and Purpose

    Obesity, especially central body obesity, is related to cardiovascular diseases risk factors such as high blood pressure and hyperlipidemia. The aim of the present study was to investigate the relationship between blood pressure and serum levels of salusin-β, angiopoietin-like protein 3, lipid profile and anthropometric indicators following eight weeks of interval training with different intensities among women with overweight/obesity.

    Materials and Methods

    In this study, 30 inactive women were divided into three groups of 10 including control group (average age, 28.7 years; body mass index, 30.42±3.29 kg/m2), moderate-intensity interval training group (average age, 30.2 years; body mass index, 31.19 ±3.75 kg/m2), and high-intensity interval training group (average age, 28.9 years ؛body mass index, 30.17 ±3.83 kg/m2). The Subjects in training groups performed eight weeks of interval training encompassed pedaling on a stationary bike with different intensities. Blood samples were taken 48 hours before the first training session (baseline values) and 48 hours after the last training session to measure the serum levels of salusin-β, angiopoietin-like protein 3 by using ELISA method. Factorial ANOVA and Pearson's correlation coefficient tests were used to analyze the data.

    Results

    Data analysis showed a positive and significant relationship (P<0.05) between blood pressure and angiopoietin-like protein 3, waist-hip ratio, salusin-β, waist circumference and an inverse significant relationship between blood pressure and high density lipoproteins (P<0.05).  Factorial analysis of variance showed a significant decrease in the levels of angiopoietin-like protein 3, salusin-β, triglyceride, weight, waist circumference, waist-stature ratio, body mass index, systolic blood pressure and a significant increase in the levels of high-density lipoproteins following eight weeks of interval training (P<0.05). However, no significant changes were observed for low-density lipoproteins, diastolic blood pressure and waist-hip ratio following interval training.

    Conclusion

    Interval training with sufficient intensity can be effective in increasing obese/overweight individuals’ health by improving body composition and reducing some serum proteins related to high blood pressure.

    Keywords: Exercise, angiopoietin-like protein 3, salusin-beta, Obesity
  • Aylin Jafarzade, Najme Rezaeian * Pages 11-19
    Background and Purpose

    Steroid receptor RNA activator (SRA) is one of the long non-coding RNA (LncRNA) playing a dual role in glucose homeostasis and insulin resistance. Purpose of this study was to investigate the effect of six weeks of high intensity interval training on adipose tissue levels of SRA and insulin resistance index in diabetic rats with high fat diet and streptozotocin.  

    Materials and Methods

    Twenty male wistar rats (10-12 weeks old; 200-300 gr) were selected and type 2 diabetes was induced by six weeks of high-fat diet and streptozotocin injection. Afterwards, obese diabetic rats were randomly divided into experimental and control groups. The rats in the experimental group participated in six weeks of high intensity interval training included 40 seconds of running on a treadmill at 25-35 m/min followed by 2 minutes of active rest at 10 m/min, which was performed for 30 minutes per session, five sessions per week, 6 weeks. All rats were dissected 48 hours after the last training session and adipose levels of SRA, serum levels of insulin and fasting blood sugar were evaluated using appropriate laboratory methods. Data analyses were carried out using independent and paired t-test and Pearson's correlation test at a significance level of less than 0.05.

    Results

    Six weeks of high intensity interval training resulted in significant decreases in adipose tissue levels of Steroid Receptor RNA Activator (P=0.001) in addition to significant decreases in levels of insulin (P<0.001), fasting blood glucose (P<0.001), insulin resistance index (P<0.001) and body weight (P=0.028) in the experimental group compared to the control group. Furthermore, six weeks of high intensity interval training in experimental group caused significant decreases in body weight in post- test compared to pre- test (P<0.001). However, according to the Pearson’s correlation test, there were no significant correlations between the changes in steroid receptor RNA activator levels of adipose tissue and changes in other variables following high intensity interval training (P>0.05).

    Conclusion

    It seems that in addition to improving body composition, six weeks of high intensity interval training play a role in improving insulin resistance through decreasing the levels of SRA.

    Keywords: Steroid Receptor RNA Activator (SRA), High intensity interval training, diabetes, Insulin Resistance, Obesity
  • Reza Komijani, Majid Jalili, Farzad Nazem * Pages 20-30

    Background and Purpose:

    The maximal heart rate is a physiological index to control the intensity of physical activity in exercise and rehabilitation. Due to the practical problems of measuring maximal heart rate in strenuous exercise tests, this physiological index is estimated by regression equations. Most scientific sources have used the two equations of Fox (age - 220) and Tanka (208 -0.7 age) to estimate the maximal heart rate. Fox and Tanaka's equations were designed based on the data obtained from the adult population. Therefore, these two equations may not be highly accurate in the child and adolescent population. The purpose of this research is to evaluate the validity of Fox and Tanaka's equations in estimating the maximal heart rate of children and adolescent boys.

    Materials and Methods

    In the present study, maximal heart rate was measured in 349 healthy boys aged 8 to 18 years in a direct method by using modified Bruce test on a treadmill equipped with a respiratory gas analyzer. Thereafter, the maximal heart rate was estimated using Fox and Tanaka’s equations. In order to validate the equations of Fox and Tanaka, the measured and estimated maximal heart rate were compared in all subjects as well as children and adolescent. For this purpose, Pearson's correlation, pair sample t-test, and Bland-Altman's agreements were used.

    Results

    With increasing the age of the subjects, there was no noticeable change in the maximal heart rate of the boys. So that, a weak negative correlation was observed between age and maximal heart rate (r = -0.198, p<0.05). A significant correlation was observed between the maximal heart rate measured by the standard method with Fox (r=0.198) and Tanaka (r=0.198) equations (P<0.05). However, there was a significant difference between the measured maximal heart rate and estimated maximal heart rate by Fox (mean difference = 5.23±6.32, equivalent to 2.7% of the mean for maximal heart rate) and Tanaka (mean difference = 3.07±6.17, equivalent to -1.44 percent of mean for measured maximal heart rate). The Fox and Tanaka equations led to overestimation and underestimation of maximal heart rate, respectively. Furthermore, the Bland-Altman diagram indicated a low agreement between the maximal heart rate equations of Fox and Tanaka compared to the standard method. Even by dividing the subjects into two age groups, 8 to 13 years and 14 to 18 years, no changes in the results were found. No significant correlation was observed between maximal heart rate of Fox and Tanaka equations with standard method (r = 0.028-0.094) (p<0.05). In addition, a significant (P<0.05) difference was observed between the standard maximal heart rate and the Fox and Tanaka equations (mean difference = - 3.55 to 6.26 beats per minute).

    Conclusions

    It seems that the Fox and Tanaka heart rate equations do not have sufficient validity in children and adolescent boys. However, in situations where we have to estimate the maximal heart rate, Tanaka's equation has a lower estimation error. According to the results of this research, it will be beneficial to design a native equation for estimating the maximal heart rate of Iranian children and adolescent boys.

    Keywords: Exercise intensity control, Maximal heart rate, Maximal heart rate equations, children, adolescents
  • Davar Rezaeimanesh * Pages 31-40
    Background and Purpose

    Irisin is an exercise-stimulated hormone that affects white adipose tissue and brown adipose tissue. Based on the previous studies, physical activity increases the expression of proteins such as follistatin, which causes weight loss by increasing energy expenditure and through this has an effect on the insulin resistance index. The present study aimed to investigate the response of plasma levels of irisin, follistatin, and insulin resistance index to two types of high-intensity interval training (HIIT) in overweight men.

    Materials and Methods

     For this purpose, 33 overweight men (mean age 22.9±2.11 years, weight 82.45±6.1 kg, body mass index 26.7±1.22 kg/m²) who were able to regularly attend physical activity voluntarily participated in the study and were randomly divided into three groups: 30-s HIIT groups (HIIT-30), 60-s HIIT (HIIT-60), and control. The training protocol was performed three sessions per week for eight weeks. The HIIT-30 exercise program included eight repetitions of 30-second activity at an intensity of 80-90% of the maximum heart rate with a two-minute recovery for the first four weeks, ten repetitions for the fifth and sixth weeks, and twelve repetitions for the seventh and eighth weeks. The HIIT-60 exercise program included four repetitions of 60-second activity at an intensity of 80-90% of the maximum heart rate with a four-minute recovery for the first four weeks, five repetitions for the fifth and sixth weeks, and six repetitions for the seventh and eighth weeks. The control group did not attend any regular exercise program during the research. Blood samples were taken to measure levels of Irisin, follistatin, and determine the insulin resistance index. One-way analysis of variance (ANOVA) and paired t-test were utilized at a level of P≤0.05 to compare means of parameters.

    Results

     The within-group comparisons for irisin and follistatin data showed that there is a significant difference between pre-test and post-test in the 30-s HIIT and 60-s HIIT groups (P<0.05). The results of ANOVA indicated that the 30-s HIIT and 60-s HIIT protocols increased the levels of irisin (P<0.05), follistatin (P<0.05), and reduced insulin resistance index significantly (P<0.05). The between-group comparisons of the data showed no significant differences between the HIIT-30 group and the HIIT-60 group for all variables.

    Conclusion

     According to the results of this research, it could be concluded that, the two HIIT methods of 30 and 60 seconds by increasing irisin and follistatin levels can cause weight loss, treat obesity and improve the insulin resistance index in overweight men.

    Keywords: Irisin, Overweight, High-intensity interval training, Follistatin, Insulin Resistance
  • Zahra Jalili, Hamid Marefati *, Asghar Kazemzadeh, Amir Hossein Haghighi Pages 41-51
    Background and Purpose

    Covid-19 is an infectious disease with a very high contagion in the society that its management and control is still considered a challenge for the health systems. Severe respiratory infections with corona various (COVID 19) complications such as hypoxia, lymphopenia, shortness of breath and heart disorders are among the manifestations of this disease. Fatigue, reduced lung function, reduced cardio-respiratory capacity, psychological problems such as depression and stress, reduced quality of life, and movement disorder are some of the permanent post-acute problems of people who have recovered from the corona virus. Due to the novelty of the corona virus, there is not much consistent evidence that rehabilitation training are effective in improving the physical condition, pulmonary and mental function in post-coronavirus patients. Therefore, the purpose of this study was to investigate the efficacy of pulmonary rehabilitation training on pulmonary function, arterial oxygen, stress, depression and quality of life in post-covid patients.

    Materials and Methods

    Forty two patients (22 men and 20 women) with moderate to severe consequences of the covid-19 disease in the age range of 45-70 years were admitted to comprehensive 8-week outpatient pulmonary rehabilitation programme and divided into two groups of training and control. The trining protocol included eight weeks of aerobic, mental and breathing exercises (three days a week, 80 minutes per session) under the supervision and monitoring of arterial oxygen EKG. Pulmonary function measurement (PFT), Corona Stress Standard Questionnaire (CSS-18), depression intensity (Beck Depression Questionnaire), and quality of life (SF-36 questionnaire) were assessed befor and after the pulmonary rehabilitation program. Independent t-test was used to compare the data between control and training groups.

    Results

    The oxygen support in patients with pulmonary rehabilitation was significantly reduced (p<0.001). In addition, the level of oxygen saturation in arterial blood (SaO2%) was significantly improved in the pulmonary rehabilitation group compared to the control both at rest, during exercise and physical activity (p<0.001). The pulmonary function indices (FVC, FEV1), and quality of life significantly (p<0.001) improved in rehabilitation group, whereas the level of stress (p<0.05) and depression (p<0.01) showed significant decreases compared to the control group.

    Conclusion

    Considering the multifaceted involvement of corona disease and its numerous complications, it seems that compehensive pulmonary rehabilitation training could be effective in post-covid patients through improving the performance, oxygenation of the pulmonary system, and quality of life, as well as reducing the stress and depression which total improve the functional and cognitive abilities.

    Keywords: Covid-19, Rehabilitation training, Depression, Stress, spirometry index
  • Mahboobe Zaefarani Arani, Javad Ramezani *, Saeid Naghibi Pages 55-66
    Background and Purpose

    Diabetes is a metabolic disease associated with increased blood glucose. Based on the results of previous research, physical activity, and herbal supplements containing antioxidants and anti-inflammatory agents play an important role in controlling blood glucose in diabetics. GLUT4 as a glucose transporter and AMPK as an insulin-independent biological pathway play an important role in energy homeostasis in the body. This study aimed to investigate the simultaneous intervention of aerobic training and berberine supplementation on GLUT4 and AMPK gene expression in the quadriceps muscle of diabetic male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental research, 35 male Wistar rats (age 8 weeks, weight 242.15±10.32 grams) were purchased from the Pasteur Institute of Iran and transferred to the animal house located in the international campus of Yazd University of Medical Sciences. Became Rats were randomly divided into five groups of seven: 1. healthy control, 2. diabetic control, 3. diabetes + berberine, 4. diabetes + aerobic training, 5. diabetes + aerobic training + berberine. Induction of diabetes was done by one-step intraperitoneal injection of STZ (60 mg/kg). Blood glucose above 300 mg/dL meant successful induction of diabetes. The training groups worked on the treadmill according to the protocol for six weeks and with a frequency of five days a week, with a gradual increase in speed and time. Berberine supplementation with a dose of 50 mg per kilogram of body weight was done by gavage on all days and one hour before training. 48 hours after the last training session, rats were deeply anesthetized by intraperitoneal injection of ketamine (75 mg/kg body weight) and xylazine (10 mg/kg body weight) and then Sampling of quadriceps muscle tissue was done. RT-PCR technique was used to investigate the relative expression changes of GLUT4 and AMPK genes. The data were analyzed using SPSS software by one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test at a significant level (P<0.05).

    Results

    AMPK and GLUT4 gene expression in the quadriceps muscle of the diabetic control group was significantly decreased compared to the healthy control group (p=0.0001). Also, the results showed that the content of AMPK and GLUT4 gene expression in (diabetes + aerobic training) and (diabetes + aerobic training + berberine) groups increased significantly compared to the diabetic control group (p=0.0001). This increase in gene expression was higher in the (diabetes + aerobic training + berberine) group than in the (diabetes + aerobic training) group. Also, the level of AMPK and GLUT4 gene expression in the group of (diabetes + aerobic training + berberine) increased significantly compared to the group of (diabetes + berberine) (P<0.005). In the (diabetes + berberine) group compared to the diabetic control group, despite the increase in gene expression of these two variables, it was not statistically significant (P>0.05).

    Conclusion

    The simultaneous intervention of aerobic training and berberine supplementation has positive synergistic effects on AMPK and GLUT4 gene expression in the quadriceps muscle of type 1 diabetic rats and may improve energy homeostasis in the body.

    Keywords: AMPK, GLUT4, berberine, Aerobic exercise, diabetes
  • Sara Farajnia, Hamid Rajabi, Nahid Blodi-Moghadam, Mehran Ghaffari, Rana Fayazmilani * Pages 67-79
    Background and Purpose

    Physical activity is one of the promising interventions with positive effects on the quality of sleep and cognitive function in multiple sclerosis (MS) patients. With the development of various physical programs, including physical-cognitive combined training,, it seems that these dual interventions may better affect neurodegenerative diseases, such as MS. In the same direction this study aimed to investigate the quality of sleep and psychomotor Vigilance of patients with MS by performing combined aerobic-cognitive training (Brythonic) and conventional aerobic training (Aerotonic).

    Method

    30 patients (22 women and 8 men) with Relapsing-Remitting and Expanded Disability Status Scale (EDSS) less than four, an average age of 36.66±9.36 years, average height of 164.5±6.30 cm, average weight of 65.43 ± 9.80 kg and average body mass index 24.02 ± 3.02 kg/m2 were randomly divided into 3 groups of 10 people: Brythonic training, Aerotonic training, and control without training. Two groups, Brythonic and Aerotonic, during 10 weeks (20 sessions), two sessions per week, performed relevant online training at home, including 10 minutes of warm-up, 15 to 35 minutes of physical activities, and five minutes of cool-down. In the pre-test and also after 10 weeks of online practice at home (post-test), psychomotor vigilance test (PVT), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), volunteer patients were measured. All the procedure was conducted under the supervision of neurologist with precision. Descriptive statistics (mean ± standard deviation) were used to analyze the data. To investigate the difference between the three groups and the intra-group differences before and after the training period, the repeated analysis of variance test with between-group factor was used and the significance level was considered P≥0.05.

    Findings

    Despite observing a relative improvement in most variables of the PVT test in the Brythonic group compared to the Aerotonic and control groups, these changes were not significant. Also, in the PSQI test, even though a 1-point improvement was observed in the sleep quality of patients in the Brythonic and Aerotonic groups, the changes were not significant.

    Conclusion

    This study showed that although the repetition of motivational words with aerobic movements in a short training period does not have a significant effect on the quality of sleep and the levels of psychomotor vigilance of patients with MS, due to the improving trend in the Brythonic training group, it is probably suggesting that significant changes in these variables may require more duration or intensity of exercise or cognitive interventions..

    Keywords: MS, Brythonic, Dual-Task, Neurodevelopment, Cognitive Load
  • Sahar Abdolahi, Mehrzad Moghadasi *, Mohammdamin Edalatmanesh, Sara Hojati Pages 80-88
    Background and Purpose

    Parkinson’s disease is a progressive neurological disorder where loss of dopamine neurons in the substantia nigra and dopamine depletion in the striatum cause characteristic motor and nonmotor symptoms. Glial cell line-derived neurotrophic factor (GDNF) is one of the most important neurotrophins that regenerates dopaminergic neurons by receptor tyrosine kinase Ret in Parkinson's disease. The effect of exercise on these proteins are not well known. The present study was conducted to examine the effect of high intensity swimming training on GDNF and Ret gene expression in hippocampal tissue in rats with Parkinson's disease.

    Material and Methods

    In this experimental study, twenty-one male Wistar rats (age 8 to 10 weeks and weight 200-250 gr) were obtained from the Animal Breeding Center of Islamic Azad University, Shiraz branch and transferred to the animal laboratory of this university. Parkinson's disease induced in fourteen rats by injection of 1 mg/kg reserpine during 5 days and then these rats were divided into Parkinson's disease group or training group randomly. The rats in the training group swam 20 times of 30 seconds with 30 seconds of rest between each time for 6 weeks. Additionally, seven remaining rats were included in the healthy control group without any intervention. GDNF and Ret gene expressions were measured in hippocampus 48h after the last session of training using Real Time-PCR. Data were analyzed using one-way ANOVA test and Bonferoni post hoc using SPSS-22 at the P < 0.05.

    Results

    Data indicated that GDNF gene expression was reduced after induction of Parkinson's disease and this gene was lower in Parkinson's disease group compare to the healthy control group (p=0.001). For Ret gene expression also our results indicated that this gene was reduced after induction of Parkinson's disease and this gene was lower in Parkinson's disease group compare to the healthy control group (p=0.03). After 6-week of training, GDNF gene expression increases compare to the Parkinson's disease group (p=0.009). For Ret gene expression also our results indicated that this gene expression increases compare to the Parkinson's disease group (p=0.007 respectively); while on significant differences were observed between training group and healthy group (p=0.6 and p=0.9 respectively).

    Conclusion

    In summary it seems that high-intensity interval swimming training that used in this study improves dopaminergic neuron survival in Parkinson's disease by increasing GDNF as a neurotrophine factor and subsequent signaling, receptor tyrosine kinase Ret. According to limit of information, future studies are needed specially in human cases.

    Keywords: High-intensity interval swimming training, Parkinson's disease, GDNF, Ret
  • Neda Ghasemi, Mania Roozbayani *, Hossein Shirvani Pages 89-97
    Background and Purpose

    Physiological angiogenesis and homeostasis of blood vessels is a complex process that is regulated at a high level by the balance between positive proteins such as follistatin-like factor-1 (FSTL-1) and negative proteins such as thrombospondin-1 (TSP-1). While there is considerable evidence about the role of positive factors in angiogenesis, however, the role of negative factors is not well defined. In physiological conditions, such as resistance training as one of the effective training methods to improve cardiovascular function, the role of these factors is not properly known. The aim of this study was to investigate the response of thrombospondin-1 and follistatin-like factor-1 of heart tissue to six weeks of resistance training in obese male rats.

    Materials and Methods

    In an experimental study, 20 Wistar male rats were divided into two equal groups of control and experimental based on weight homogenization. The experimental group participated in a six-week training protocol with a frequency of three training sessions per week, and each session included 10 repetitions with a 90-second rest interval, climbing a resistance training ladder at a height of one meter and an 85-degree incline with a weight attached to the base of the tail (according to the maximum weight carrying capacity of each rat). 48 hours after the last training session, TSP-1 and FSTL-1 values in heart tissue were evaluated using ELISA method. In order to examine the changes between groups, independent t-test were used at a significance level of p<0.05.

    Results

    The findings showed that performing six weeks of resistance training protocol in the experimental group compared to the control group caused a significant increase in FSTL-1 values (p=0.0001) and a non-significant decrease in TSP-1 values (p=0.09).

    Conclusion

    It was determined based on the results of this study that intervention of exercise for six weeks of resistance exercises can have positive effects on the development of angiogenesis process in heart tissue. Based on the findings of this study, it seems that six weeks of resistance training, despite the significant decrease in TSP-1 as an inhibitory factor in the angiogenesis process and an increase in FSTL-1 values as an angiogenesis stimulating factor, may have positive effect on improving blood supply to the heart muscle in obese subjects. The data of the present study refer to the role of resistance training in facilitating intracellular signaling pathways that modulate some inhibitory factors and stimulatory factors in heart tissue angiogenesis in obese rats.

    Keywords: Follistatin-like factor-1, Thrombospondin-1, Obesity, angiogenesis, Resistance training
  • Vahid Sari-Sarraf *, Javad Vakili, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Asghar Golizadeh Pages 98-111
    Background and Purpose

    Playing chess under time pressure is one of the most important challenges faced by chess players during various competitions in the final stages of the game, and it affects the performance of athletes in this field during the competition, hence suggesting the suitable training solutions is considered necessary to improve the performance of athletes in this sport field along with its occurrence mechanisms. Therefore, the aim of the current study was to investigate the effect of chess-based training in time pressure on the electroencephalography and skill indicators in chess players.

    Materials and Methods

    In a semi-experimental research among chess players (with15-22 years range) in the international level (ELO) range of 2000-1400 who had the experience of at least 3 years of chess activity, 28 subjects were chosen voluntarily and were placed in two groups: chess-based training under time pressure and the normal chess training group. On the first day of the study, electroencephalography indices of the subjects were recorded at rest and during the game under time pressure. The chess-based training group did 12 weeks of special chess training under time pressure in the form of 5 sessions per week each session for 4 hours. In the sixth and after the twelfth week of the study protocol, the electroencephalography and skill indices of all subjects were recorded to determine the absolute and relative power of theta and, alpha waves and the theta to alpha ratio. The data were analyzed with a 3×2 analysis of variance (ANOVA), bonferroni post hoc and independent t-tests using SPSS22 software at a significance level of P < 0.05.

    Results

    The results showed that before the start of the research project, there was no difference between the studied groups between the absolute and relative power of theta and, alpha waves and the theta to the recorded alpha ratio (P>0.05). Subsequent six weeks of regular and time-limited exercise, a significant increase was observed in the absolute and relative power index of theta, and alpha waves, and the ratio of theta to alpha waves(P<0.05), but no intra-group and inter-group differences were observed in terms of the aforementioned indicators (P>0.05). However, the increase in theta wave and the alpha to theta ratio in the time-limited training group were significantly more than from the normal training group.

    Conclusion

    It could be concluded that time-limited chess-based training may cause positive changes in the cerebral cortex by modulating theta wave activity. Therefore, time-limited chess training can be an effective intervention to improve the brain waves and electrical activity of the cerebral cortex and potentially improve the brain performance of chess players.

    Keywords: chess, Chess-Based, Training under Time Pressure, Electroencephalography, Theta